Green Office Van Hall Larenstein

Anastasia was onze eerste gastspreker en we hadden geen betere kunnen hebben.
Voor een ruime opkomst van studenten, oud studenten en mensen uit het werkveld vertelde ze met veel enthousiasme een inspirerend verhaal dat bij velen de groene vingers liet jeuken om aan de slag te gaan met voedselbossen en permacultuur.
Naast de persoonlijke kant met argumenten waarom deze manier van voedselproductie zo productief en duurzaam is, kwam ze ook met feiten en cijfers om te laten zien hoe realistisch het is deze vorm van landbouw op grotere schaal toe te passen.

Wij raden Anastasia absoluut aan! Het is niet alleen een verhaal dat goed in elkaar steekt, maar ze vertelt het ook nog eens heel leuk! Ze doet het echt met plezier.

Green Office Van Hall Larenstein - Leeuwarden

Ariën Baken

In 2013 studeerde Anastasia milieukunde aan de Hogeschool van Hall Larenstein te Leeuwarden. In het voorjaar van dat jaar was haar stageperiode aangebroken. Het was voor Anastasia duidelijk geworden dat zij zich wilde specialiseren in het ontwerp, aanleg en beheer van voedselbossen. Liefde, kennis en kunde voor de natuur ontwikkelde Anastasia vanaf haar kindertijd.

Als docent-begeleider vanuit de Hogeschool van Hall Larenstein trof ik Anastasia. De begeleiding van Anastasia heb ik met bijzonder veel plezier gedaan. Het ging eerst om het in kaart brengen van “Permacultuur in Friesland” (2013). Het werd een prachtig stageverslag met beschrijvingen, achtergronden en motivaties van alle permacultuur initiatieven in de provincie Friesland. Na haar stageperiode was de afstudeeropdracht aan de orde in samenwerking met en in opdracht van Food Forest Ketelbroek. Twee wetenschappelijke werkstukken vloeiden daaruit voort: “Ecological Principles in Natural Temperate Forest Ecosystems Relevant for Productive Food Forests, Lessons Learned from Food Forest Ketelbroek” & “Plantenbiografieën van eetbare bomen en struiken in voedselbossen” (2014). In de overgang van studie naar werken in de praktijk volgde het praktische: “Basis handboek aanleg en beheer van voedselbossen (2015)”. En dan nog gedurende mijn begeleidingsperiode was ik getuige van de creatieve ontwerpvaardigheid van Anastasia: “Voedselbos Leeuwarden” en “Eetbare speeltuin Bennerpark”.

Permacultuur en voedselbossen is dé passie geworden van Anastasia: “Permacultuur was voor mij thuiskomen en in voedselbossen heb ik mijn levensweg gevonden. Het is een juiste weg, als jij een onderdeel van de oplossing wilt zijn, in plaats van onderdeel van de sociaal-ecologische problemen van deze wereld”. Anastasia heeft ervaring met westerse en oosterse cultuur, spreekt vijf talen (Russisch, Oekraiens, Engels, Duits en Nederlands) en kan haar boodschap op overtuigend manier presenteren. Anastasia heeft een hart van goud en een sterk ontwikkeld intuïtie voor wat goed is voor deze aarde.

Ik voel mij bevoorrecht dat ik Anastasia heb mogen begeleiden tijdens haar studie. Als docent had ik de taak en opdracht studenten te motiveren en te inspireren. Ik heb dat ook bij Anastasia zo goed mogelijk proberen te doen. Echter op haar beurt was Anastasia, door haar denken, doen, passie en deskundigheid voor mij een geweldige bron van inspiratie en vreugde.

nawoord Anastasia: Lees hier een mooi verhaal over Ariën Baken bij De Stadsboerin:

Erwten eten voor een betere wereld

Ariën Baken - Leeuwarden

Gjalt Faber

Anastasia Limareva is opgegroeid in de Oekraïne. Ze vormde met haar familie een hechte gemeenschap, waarbij de eigen voedselvoorziening een centrale rol speelde. Ze was als kind al nauw betrokken bij de eigen groentetuinen en deelde groente en aardappelen met ‘De Mienskip’ daar. Liefde en respect voor natuur, het milieu en het klimaat zijn haar op het lijf geschreven. Het liefdevol omgaan met ‘moeder aarde’ is haar met de paplepel ingegoten. Het is dan ook prachtig om te zien dat deze jonge inspirerende vrouw wil werken om haar groene en gezonde idealen op het gebied van voedsel in Fryslân waar te maken. De wens om waar mogelijk Permacultuur, voedselbossen en groentetuinen te ontwerpen en aan te leggen is haar dan ook uit hart gegrepen. Ze heeft al veel mooie rapporten opgesteld en presentaties gegeven. Haar groene ontwerpen strekken tot aanbeveling! Ik wens daarom Anastasia hierbij veel succes en geluk om haar mooie idealen te realiseren.”

Gjalt Faber - Leeuwarden

Renate Kattenberg

“Met veel plezier heb ik samengewerkt met Anastasia in Dorpstuin Makkum waarbij we voor ogen hadden om zoveel mogelijk doelgroepen aan te spreken door het gebruik van kleur en soorten struiken en planten in het ontwerp. We waren verrast over de kennis van Anastasia van allerlei eetbare struiken en bomen. Met name waar het mijn plantenkennis te boven ging kon Anastasia hierop inhaken en kon ik me blijven focussen op mijn deskundigheid qua vorm, kleur en functie van het ontwerp.Na haar bezoek hebben we een naslagwerk gekregen en een lijst van bruikbare soorten, plattegrond en verwijzing naar kwekerijen in de buurt.
Dankjewel Anastasia voor je fijne aanwezigheid en je deskundigheid!
Ik vond het erg leerzaam en gezellig!”

Atelier ZEEblauw, creatief conceptbureau.
​www.atelierzeeblauw.weebly.com​
​www.atelierzeeblauw.blogspot.nl​

klein onderaan de pagina LOGO wit Atelier ZEEblauw 400 klein

Renate Kattenberg - Makkum

Lise Alix

Anastasia straalt het belang van voedselbossen uit! Fijn om met een collega te kunnen overleggen over ons beplantingsplan. Dankzij haar tips en enthousiasme zijn we weer flink opgeschoten met het Voedselbos De Wielewaal.

Lise Alix - Eindhoven