In voedselbossen worden principes van de natuurlijke bos- en landbouw gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Een voedselbos is een zelfvoorzienend ecosysteem, in aanvang door mensen ontworpen, op basis van de ecologische principes en biodiversiteit van een natuurlijk bos.

Op dit moment worden in Nederland veel openbare voedselbossen aangelegd en zijn voedselbossen met een verdienmodel zeldzaam. Openbare voedselbossen, zoals die in Leeuwarden, zijn vrij toegankelijk omdat ze zijn aangelegd op gemeentelijke grond. Dat maakt commerciële doelstellingen van oogst met een lokale afzetmarkt niet mogelijk. Toch creëren de openbare voedselbossen bewustwording en geven inspiratie. Ook zijn ze onderzoeksterreinen om in de toekomst voedselbossen winstgevend te maken.

Toekomstige locatie voedselbos Leeuwarden

Voedselbos Leeuwarden

Ik ben initiatiefnemer van voedselbos Leeuwarden en heb contact opgenomen met de Gemeente Leeuwarden om een eerste openbaar voedselbos in de stad Leeuwarden te gaan ontwerpen en aanleggen.

Je kan de vorderingen van Voedselbos Leeuwarden volgen via de website van Stichting Voedselbossen Noord Nederland. www.noordelijkevoedselbossen.nl

Ook is er een Facebook pagina waar je de ontwikkelingen van het project kan volgen.