Op 7 april geef ik een lezing over permacultuur & voedselbossen aan 30 leerlingen van Toegepaste Biologie en de Hoveniers bij AOC Groenhorst te Emmeloord.

Zie onderstaand artikel van hun website:

Het meesterbrein achter het Voedselbos

Nog deze zomer kan iedereen in Emmeloord genieten van een heus Voedselbos! Bedacht, getekend en aangelegd door leerlingen van AOC Groenhorst. Leerlingen van de opleiding MBO Toegepaste biologie zitten letterlijk aan de tekentafel om het perfecte Voedselbos op 1,2 hectare te ontwerpen. “Wij zijn het meesterbrein achter het Voedselbos,” zo vertellen de leerlingen trots. Maar het blijft niet bij de tekentafel, het is een gezamenlijk project van de MBO opleidingen, de leerlingen van de opleiding Hovenier en leerlingen Teelt en Groene technologie gaan het Voedselbos daadwerkelijk aanleggen en onderhouden op een stuk grond in Emmeloord.

De ideale balans

Het voedselbos is niet zomaar een gewoon bos, je vindt er een jaar rond allerlei voedsel, denk aan tamme kastanjes, noten, druiven, wortelgewassen, pompoenen, maar ook appels, aardappelen en maïs. Om dat te realiseren zijn de leerlingen al weken bezig met de inrichting van het Voedselbos. Hierbij houden ze rekening met de bodem, welke planten wel of niet in de wind kunnen staan, wat de optimale verdeling is van zonlicht en wanneer het voedsel van de plant beschikbaar is. De leerlingen zitten met elkaar rondom de tekening en vertellen: “Het tekenen van het Voedselbos is een proces. Zo hadden we eerst een plek voor dieren, dat doen we toch maar niet, daar komen klimplanten en waterplanten voor in de plaats. We hebben in de tekening een hele rij peren- en appelbomen staan. Toen hadden we nog niet nagedacht over wat er voor die bomen belangrijk is. Inmiddels hebben we geleerd dat die bomen beschutting nodig hebben. Daarom is er nu een rij elzen bijgekomen, die zijn dol op wind en goede stikstofbinders.”

Opgebouwd in 7 vegetatielagen

De polder staat bekend om zijn strakke en rechte lijnen. Dat heeft de leerlingen geïnspireerd voor een deel van het bos. Zo worden onder andere paprika’s, aardappelen, maïs en graan in rechte, vierkante vlakken aangeplant. In het midden van het bos wordt een waterpartij aangelegd. Het water wordt via een ander deel van het bos met een ingenieus systeem aangevoerd. Bij de waterpartij worden bankjes geplaatst. “Dit is echt een rustpunt in het bos, zittend op een bankje kijken naar de vissen in het water. Dat wordt volgens ons de mooiste plek.” Vertellen de leerlingen enthousiast. Naast de waterpartij wordt een stuk natuur aangelegd, opgebouwd uit 7 vegetatielagen. 

Jaarrond voedsel

De leerlingen zijn er nog niet helemaal uit hoe straks de toegang wordt ingericht. “Misschien gaan we werken met openingstijden en verkoop van de eetbare producten. Of kiezen we ervoor om rondleidingen te geven. We willen namelijk niet dat er te veel mensen maar gewoon door het bos gaan lopen. Dan verdicht de bodem en zo kan de natuur niet zijn gang gaan. In de ideale situatie gaat alles op natuurlijke wijze. Daarom gaan we bijvoorbeeld ook geen bladeren rapen, maar laten we dat composteren in de natuur”: leggen de leerlingen uit.

Veel van de leerlingen Toegepaste Biologie zien de MBO opleiding als een ideale opstap naar het HBO en zijn daarom ook erg blij met dit project. “Ervaring met een project zoals het Voedselbos is voor het HBO heel handig. Omdat we alles zelf moeten ontdekken, onthouden we het ook veel beter en snappen we waarom iets wel of niet handig is. Omdat we nu 1ejaars zijn kunnen we ook goed zien hoe het bos zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Dat is super leuk!” Sluiten de leerlingen af.